ARTefACTe, laboratori d’exhibició de les arts performàtiques contemporànies. (https://artefacte.info/)
“Es parla molt de la necessitat que les institucions de l’ecosistema artístic al territori cooperin i sumin, que deixin de funcionar com a entitats autònomes, que col·laborin en el disseny de continguts comuns a escala metropolitana, que apostin conjuntament per projectes de ciutat. Es parla molt, però mai no acaba de fer-se del tot realitat. Curiosament, crec que ara mateix es donen determinades circumstàncies contextuals per a avançar en el desplegament d’estratègies amb aquests objectius, per avançar en l’aprofundiment d’una sort de nova institucionalitat cultura al nostre ecosistema d’arts visuals. Una nova institucionalitat des de la qual l’estructura d’administracions i institucions públiques treballi transversalment i retroalimenti els espais independents de base, contribuint a la seva sostenibilitat. I crec que aquesta nova institucionalitat només farà via si obrim marges a la possibilitat d’esdeveniments disruptius i performatius, en la pràctica, des de l’acció. Performativitzant la cultura.” –Oscar Abril Ascaso, fundador de CLUB9.
INTRODUCCIÓ ARTefACTe
Des de 2020, ARTefACTe és una xarxa metropolitana d’exhibició de pràctiques performàtiques contemporànies, desplegada des de la participació de l’ecosistema de les arts visuals de Catalunya. Paral·lelament, ARTefACTe opera com un laboratori de nova institucionalitat cultural, tot experimentant des de la seva mateixa pràctica amb prototips de gestió cultural democràtica i participativa.
Des d’aquí, ARTefACTe crea xarxa, produeix transversalitat, i co-dissenya continguts programàtics en coparticipació amb la ciutadania, el sector artístic, els responsables dels seus espais participants i les administracions culturals. En definitiva, ARTefACTe es desplega com una pionera i insòlita iniciativa col·laborativa, horitzontal i descentralitzada amb l’ecosistema artístic de la ciutat i la seva ciutadania.
ARTefACTe és un projecte aliat al desplegament a la nostra ciutat de les polítiques a favor dels drets culturals de la seva ciutadania i l’objectiu de contribuir en la construcció d’una nova institucionalitat cultural metropolitana, de base democràtica, participada i feminista. ARTefACTe promou el capital cultural de la nostra ciutat com el bé comú que és, el qual cal curar, enfortir, compartir i projectar.
En el marc d’aquest capital, ARTefACTe defensa que les pràctiques artístiques constitueixen, avui, un territori d’exploració per potenciar en els objectius de foment d’una ciutadania crítica i cohesionada. En aquest sentit, ARTefACTe és prou conscient de la necessitat d’aterrament, infiltració i col·laboració de la seva iniciativa amb els ecosistemes artístics de base de la nostra ciutat i les seves infraestructures culturals. Una labor a mitjà i llarg termini, travessada per la cooperació, la complicitat i l’afecte.
ARTefACTe és un exercici performàtic en si mateix.
ARTICULACIÓ D’ARTefACTe Per l’assoliment de la seva missió, ARTefACTe es desplega com un conjunt de programes temàtic en xarxa, cadascun dels quals interpel·la a un dels subsistemes de l’ecosistema metropolità de les arts visuals al nostre país (el subsistema de museus, de galeries i espais independents, de centres de creació, d’equipaments de proximitat, etc.) A 2025, aquests programes són:
-Programa SENSOR: SENSOR és el programa de participació de l’ecosistema de museus d’art contemporani metropolitans a les jornades ARTefACTe. El programa SENSOR es determina com un marc d’exhibició d’arts de performance ibèriques actuals. Per aquesta programació han passat les performers Cangrejo Pro de Madrid, Begoña Grande de Bilbao o Fito Conesa de Barcelona. A la darrera edició les artistes participants han estat Jaime Refoyo i el grup d’art d’acció Rereflux (Neus Masdeu, Estel Boada, Paloma Orts, Pia Sommer i Llapispanc). En el passat, el MNAC o el MACBA han format part d’aquest espai de cooperació Actualment, amb la participació de Museu Picasso i Museu Tàpies.
-Programa PERFORMING CURATION: El programa PERFORMING CURATION és un experiment de nova institucionalitat cultural inèdit al nostre país, des del qual la ciutadania és convidada a escollir assembleariament l’artista de performance participant l’any vinent al centre d’art Santa Mònica de Barcelona. Prèviament, aquestes participants assisteixen a un seminari d’introducció a les arts de performance contemporànies a Ibèria. Posteriorment, aquests participants són convidats a constituir en un grup de recerca entorn les arts de performance contemporànies a Ibèria, conduït per l’investigador Pedro Alberto Cruz. Amb la participació d’Arts Santa Mònica.
-Programa CORRETJA: CORRETJA és el programa d’ARTefACTe de participació de l’ecosistema de galeries i espais independents d’arts visuals de la regió metropolitana a les jornades ARTefACTe. El programa CORRETJA exhibeix projectes performàtics d’artistes proposades per aquestes galeries i espais independents a partir d’una convocatòria de proposta organitzada per CLUB9. CORRETJA esdevé, doncs, un dispositiu de col·laboració amb la xarxa metropolitana de galeries i espais independents i un dispositiu de projecció de la seva labor i de les seves artistes. Per CORRETJA han passat galeries i espais com Bombon Projects, Didalica, Homessesion o Chiquita Room. A la darrera edició, amb la participació d’ADN galería, Galeria Senda, etHall, Raccoon Projectes, P3 i La Mansió d’El Pumarejo.
-Programa LLANÇADORA: LLANÇADORA és el programa d’ARTefACTe de participació de l’ecosistema de centres de creació artística de la regió metropolitana a les jornades ARTefACTe. El programa LLANÇADORA exhibeix propostes performàtiques d’artistes en residencia als seus espais de producció. CORRETJA esdevé, doncs, un dispositiu de col·laboració i intercanvi entre els centres de creació metropolitans i una oportunitat per a la mobilitat de les seves artistes en residència. Amb la participació de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats.
-Programa PALANCA, PALANCA es determina com la proposta de ARTefACTe de creació d’un fòrum professional orientat al sector de les arts visuals especialitzat en la gestió de pràctiques performátiques, una iniciativa insòlita al nostre país i que ha rebut una entusiasta resposta per part de galeristes, col·leccionistes, economistes i responsables de museus participants en els programes pilot realitzats al CCCB a 2023 i al MACBA, l’any passat. El programa PALANCA inclou sessions de treball, taules de debat, conferències i presentacions des de les quals l’ecosistema de les arts visuals està preconfigurant el plantejament respecte com ha d’articular-se aquest futur fòrum professional. Actualment, amb la participació de MACBA.
-Programa XIULET, XIULET és el programa d’ARTefACTe especialitzat en el foment de la música d’acció contemporània, com a subgènere a cavall entre l’art d’acció i l’art sonor. El programa XIULET mostra performances sonores produïdes per artistes en residència a TPK de l’Hospitalet i constitueix un dispositiu de reivindicació de l’escena d’un dels subgèneres més estesos de les arts de performance. A XIULET han participat, anteriorment, la Virreina Centre de la Imatge, La Escocesa o NauEstruch. Actualment, amb la participació de TPK i CC Sant Martí.
-Activitats CAPSA D’EINES: CAPSA D’EINES és el cicle formatiu i educatiu d’ARTefACTe des del qual les jornades ofereixen: per una banda, un insòlit espai formatiu adreçat a gestors culturals emergents per a començar a desenvolupar-se en l’àmbit de la gestió d’art de performance i, segon, un espai educatiu per a nens i joves d’aprenentatge creatiu entorn l’art de la performance, segons models de mediació performativa. L’any passat, CAPSA D’EINES testejà una primera sessió formativa pilot de CAPSA D’EINES a Planta Uno, conduïda per l’artista Joan Morey. Amb la participació amb Planta Uno de Trànsit Projectes.
-Activitats MANUAL D’INSTRUCCIONS: MANUAL D’INSTRUCCIONS és el cicle d’ARTefACTe de participació de la xarxa de llibreries metropolitanes pel foment de la bibliografia assagística especialitzada en art de performance. El cicle MANUAL D’INSTRUCCIONS presenta, cada any, les novetats editorials entorn aquest tema, en col·laboració amb els autors dels llibres. A 2023, la llibreria participant va ser Finestres, amb la presentació de Arte Y Performance de Pedro Alberto Cruz. L’any passat la llibreria participant va ser La Central del Raval amb la presentació de Work Performance de Ramon Guimaraes.
HISTÒRIC D’ARTefACTe
Tot partint d’aquesta articulació, el dia d’avui, CLUB9 ha organitzat les següents edicions de les jornades ARTefACTe:
-ARTefACTe0, tardor 2020.
CLUB9, amb la col·laboració de l’empresa Trànsit Projectes, organitza l’octubre del 2020 un primer programa pilot del projecte ARTefACTe, entorn la recuperació de la MúSICA D’ACCIÓ, Centres participants: MNAC, MACBA, Virreina-Centre de la Imatge, Homesession, La Escocesa, Bombon Projects, materic.org, Centre Convent de Sant Agustí + L’Estruch a Sabadell, TPK a l’Hospitalet. Artistes participants: Laia Estruch, Laura Llaneli, Estel Boada, Jaume Ferrete, Mancebía Postigo, ACTUM, Fito Conesa, Anna Dot, Wioityuwoityuo, Nieves Correa, Isabel Corullon, Andres Truna, Ruben Barroso, Pere Lluís Pla Buxó, Jordi Mitjà, Quim Tarrida, Pedro Bericat, Oscar Abril Ascaso, Pia Sommer. Conferenciants: Carmen Pardo, Henar Riviére, Arnau Horta, Llorenç Barber. Comitè: CLUB9, Valentín Roma de La Virreina, Pablo Martínez de MACBA, Lluís Alabern de MNAC.
-ARTefACTe2, tardor 2022.
Dos anys més tard, superada la pandèmia global, CLUB9 organitza els mesos de setembre i octubre del 2022 una primera edició del projecte ARTefACTe, on el cartell d’artistes serà escollit de manera assemblaria per la ciutadania en el marc de la pionera proposta experimental Performing Curation. Centres participants: MACBA, Santa Mònica, Centre de les Arts Lliures – Fundació Brossa a Barcelona + L’ Estruch a Sabadell, TPK a l’Hospitalet. Artistes participants: Mala Jacarilla, Neus Masdeu, Paloma Orts, Cangrejo Pro, Hannes Egger, Silvia Antolín, Sarah Claman, Miriam Felix, Primo Gabbiano i Visual Pal, Miscelània (Rosa Pou i companyes). Comitè: CLUB9, Enric Puig de Santa Mònica, Maria Canelles de Fundació Brossa, Tonina Cerdà de MACBA, Mireia Llunell de L’Estruch i ciutadania participant en les assemblees.
-ARTefACTe3, tardor 2023.
A 2023, CLUB9 organitza, entre els dies 6 i 19 de novembre, la segona edició de les jornades ARTefACTe, ARTefACTe3. En aquesta edició, ARTefACTe fa un important pas endavant en el seu creixement com a projecte, amb una important ampliació de la participació de l’ecosistema de les arts visuals metropolità: Centres participants: CCCB, Fàbrica de Creació Fabra i Coats, Centre d’art Santa Mònica, Centre de les Arts Lliures – Fundació Brossa, La Capella, Bombon Projects, Chiquita Room, Alalimón Gallery, Dilalica Galeria de Arte, Homesession, Llibreria Finestres. Sala Taro i Centre Cívic Sant Agustí a Barcelona + L’ Estruch a Sabadell, TPK i PLANTA UNO a l’Hospitalet. Artistes participants: Lorena Madurga – Silvia Antolín – Diego g. .- Lorena Izquierdo – Jaume Clotet – Júlia Mariscal – Alba Valladares – Gerard Altaió – Nieves Correa / Abel Loureda – Marina Barsy Janer x Isil Sol Vil – Laia Gimeno Bardis i Laura Roig – Estanis Comella – Ari Cardozo – Laia Arqueros Claramunt – Vivian Vivas – Natalia Carminati – Nathalie Rey – Anna Dot – Cacao Diaz – Elena Carvajal / Fran Martínez – Begoña Grande – Frank Trobok i la col.laboració de Fina Miralles. Professionals participants: Enric Puig, director de Santa Mònica, Maria Canelles, codirectora de Fundació Brossa, Mireia Llunell, directora de l’Estruch, Lluís Alabern, responsable de museografia del MNAC, Susana Arias, responsable mediació CCCB, Montse Badia, a-desk i assessora de col·leccions d’art, Harold Berg, col·leccionista, Laura González Palacios, galerista de Chiquita Room, Rebeca Méndez, galerista de Alalimón, Àngels de la Mota, galerista i responsable d’ Estrany-de la Mota Art Advisors, Gerardo Peral, advocat i economista, Clàudia Segura, comissària d’exposicions i col·lecció del MACBA, Eva Soria de l’ICUB, Marta Oliveres, consultora a MOM i Anna Pahissa com a relatora. Comitè: CLUB9, Enric Puig de Santa Mònica, Maria Canelles de Fundació Brossa, Mireia Llunell de l’Estruch i ciutadania participant en les assemblees.
-ARTefACTe4, tardor 2024.
ARTefACTe4 va tenir lloc entre el 17 i el 27 de 2024 a Barcelona, Sabadell i l’Hospitalet. Una edició que va comptar amb l’incorporació de Museu Picasso i Museu Tàpies i la reincorporació de MACBA com a centres participants en les jornades. CENTRES PARTICIPANTS: -A BARCELONA: MACBA, Museu Picasso, Museu Tàpies, Fàbrica de Creació Fabra i Coats, Centre d’art Santa Mònica, La Capella, Galeria Senda, ADN Galeria, P3 Vitrina, Centre Cívic Sant Martí, Llibreria La Central del Raval. – A BARCELONA METROPOLITANA: L’HOSPITALET: etHALL galería, Racoon Projects, TPK i #plantauno de Trànsit Projectes. SABADELL: NauEstruch de L’Estruch. ARTISTES PARTICIPANTS: Alícia Arévalo / Alina Sokulska / Bartomeu Ferrando – Avelino Saavedra / Cercle de Fades / Clàudia Rebeca – Joel Englund / Estel Boada / Gino Rubert – Estela Martí / Jaime Refoyo –Miguel Marin / Joana Capella / Júlia Barbany / Laura Llaneli / Llaspispanc / Lora (Laura Paz – Lara Martínez) / Neus Masdeu / Paloma Orts / Pia Sommer / Pol Roig – Erika Michi / Violeta Mayoral – Ida Ed. CONFERENCIANTS PARTICIPANTS: Imma Prieto / Joan Casellas / Lluís Alabern / Manuel Borja Villel / Marta Pol / Oscar Abril Ascaso / Pedro Alberto Cruz / Ramon Guimaraes / Semíramis Gonzalez. PONENTS PARTICIPANTS: Edu Bernal (#plantauno) / Isa Casanellas (Galeria Senda) / Quico Peinado (galeria àngels Barcelona) / Clàudia Segura, Myriam Rubio, Núria Monclús, Aida Roger (MACBA) / Jana Travé + Pablo Ciccarelli (P3 Vitrina) / Jordi Vernis (ADN Galeria), Almudena Manzanal (Club9). ENTITATS COL·LABORADORS: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ICUB, Ministerio de Cultura de España, #plantauno de Trànsit Projectes.